Over Wijnthema-avond Californië

Wijnthema-avond Californië

Californische wijnen staan bekend om de constante, hoge kwaliteit. De staat bezit meer dan 224.000 ha wijngaard en produceert jaarlijks bijna 3 miljard flessen. Hiermee is Californië de op drie na grootste wijnproducent in de wereld, achter Italië, Frankrijk en Spanje.

De wijngebieden zijn over de hele staat verdeeld en strekken zich uit vanaf San Diego in het zuiden, dicht tegen de grens met Mexico tot aan Mendocino, circa 150 kilometer noordelijk van San Francisco en lopen vanaf de Pacific kustlijn, over de Central Valley, tot aan de Sierra Nevada regio.

Californië is veruit het bekendste wijnbouw gebied waar 90% van alle Amerikaanse wijn vandaan komt. Het gebied is onderverdeelt in zes districten North Coast, Humboldt, Sierra Foothills (goudzoekers gebied), Central Coast, Central Valley en de South Coast. De staat Californië in de Verenigde Staten, beter bekend als ‘the Golden State’ vanwege het feit dat in deze staat in 1848 voor het eerst goud werd gevonden, is immens groot en qua oppervlakte met ruim 411.000 km² bijna twee keer zo groot dan Nederland, België en Duitsland bij elkaar.

Zoals zoveel dingen pakken de Amerikanen ook de wijnbouw groots aan. De omvang van de wijngaarden is daarvan al een goed voorbeeld. De meeste technische ontwikkelingen, zoals nieuwe vinificatietechnieken en mechanisatie van de oogst worden in Frankrijk uitgevonden, maar in Californië op grote schaal uitgevoerd. Ook op het gebied van kwaliteit staan wijnen uit Californië aan de top. Het niveau van de wijnen varieert van eenvoudig tot zeer hoog.

De meest voorkomende druivensoorten zijn de Europese Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Colombard, Chenin Blanc en de Sauvignon Blanc. Ook komt de Zinfandel veelvuldig voor, deze wordt algemeen beschouwd als Amerika’s eigen druif. Californische wijnen staan bekend om de fruitige smaak. De Zinfandel wijnen variëren van licht, fruitig tot en met stevig rood met veel peper en kruiden tonen. De ‘Zin’, zoals de Amerikanen de Zinfandel noemen, wordt vaak als blend gebruikt in combinatie met andere druiven.

Sommelier-Conseil Louis Verschueren, docent wijnkunde bij Syntra, zal de Californische wijnen uitvoerig bespreken en de degustatie van 9 vakkundig gekozen wijnen begeleiden.

Deelnemen aan deze wijnavond: inschrijven via bonheiden@cultuursmakers.be én, na ontvangst van bevestiging van je inschrijving, het deelnamebedrag (€ 25 voor leden Cultuursmakers en € 28 voor niet-leden) storten op de bankrekening BE71 9795 4287 6669 van Cultuursmakers Bonheiden.

Inschrijven is noodzakelijk!